Introductie tennis

Tennis is een uitermate geschikte recreatieve sport. De leeftijdscategorie waarin je tennis kunt spelen is erg groot is en er zijn verschillende tennisbanen beschikbaar om een partijtje op te spelen. Er zijn verschillende ondergronden waarop kan worden gespeeld. 

De belangrijkste zijn: gras, kunstgras, gravel en smashcourt. 

TV Riel beschikt over zes Gravel tennis banen.

Wat is tennis?

Tennis is een balsport, die met twee of vier spelers gespeeld kan worden. Als je tennis met twee spelers speelt, speel je een enkelspel. Als je tennis met vier spelers speelt, speel je een dubbelspel. De bedoeling van tennis is het over en weer slaan van de tennisbal over het tennisnet, door het tennisracket te gebruiken. Tennis is een technische sport, waarbij het belangrijk is alle slagtechnieken goed te beheersen. Slagtechnieken zijn o.a. service, forehand, backhand, topspin, slice, volley en lob.

Tennisbaan

Het veld bestaat uit twee helften, gescheiden door een net. Beiden kanten van het veld zijn identiek en zijn verdeeld in een achtervak en twee voorvakken (servicevakken genoemd). Verder loopt het veld bij het enkelspel van de binnenste lijn aan de linkerkant tot de binnenste lijn aan de andere kant (deze lijnen vormen samen het kleinst mogelijke veld). Bij het dubbelspel worden de buitenste lijnen gebruikt, waardoor het veld groter wordt. Het stuk veld tussen de binnenste en buitenste lijnen noemt men de tramrails.

Spelregels

Het spel begint met de opslag, ook wel service genoemd. Bij tennis staat degene die serveert in het begin altijd rechts en bij het dubbelspel de ander links. Het gaat in tennis meestal om twee gewonnen sets. Elke set telt zes gewonnen games. De puntentelling gaat als volgt: 15, 30, 40, game. Degene die 40 heeft en daarna weer scoort, wint de game. Als twee tegenstanders gelijk oplopen en het wordt 40-40, dan is het "deuce". Scoort dan een van de spelers, dan heet dat "advantage" (voordeel). Degene die het voordeel heeft moet dan nog een keer scoren om de game binnen te halen, anders wordt het weer "deuce". Een game kan erg lang duren als het voordeel steeds wisselt. Om een set te winnen moet er altijd een verschil zijn van minstens twee gewonnen games. Dus 6-4 of 7-5, maar 6-0 of 6-2 kan natuurlijk ook. Wanneer het 6-6 is, wordt er een tiebreak gespeeld. Hierbij moet er een verschil zijn van minstens twee punten boven de 6, dus 7-3, of 8-6 of zelfs 12-10. Na een gewonnen tiebreak vermeldt het scorebord 7-6 voor de winnaar, vaak met het laagste aantal punten erbij. Dus bijv. 7-6 (4); de tiebreak is dan gewonnen met 7-4.

Benodigdheden

De twee belangrijkste benodigdheden zijn een tennisracket en een tennisbal. De tennisbal is meestal groengeel en het tennisracket is er in verschillende maten. Er zijn tennisrackets voor kinderen en volwassenen.

De keuze aan tennisrackets is enorm. Welk racket het beste bij jou past, hangt onder meer af van je lichaamsbouw, speelstijl en blessuregevoeligheid. Er zijn veel aspecten die je bij je keuze kunt betrekken. Ruwweg zijn tennisrackets onder te verdelen in powerrackets en controlerackets. Een powerracket is relatief licht, breed en stijf en heeft een groot racketblad. Zo’n racket kan de onkunde en verkeerd geraakte ballen van een speler beter compenseren dan een controleracket. Een controleracket voelt minder comfortabel. Het is relatief zwaar, smal en flexibel en heeft een klein racketblad. Zo’n racket doet precies wat een speler kan: wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Tussen powerrackets en controlerackets bestaan nog talloze variaties.

Je hebt twee soorten tennisballen, gasgevulde ballen en drukloze ballen. Gasgevulde tennisballen spelen doorgaans comfortabeler dan drukloze ballen en worden veel gebruikt in wedstrijdomstandigheden. Ze worden doorgaans onder druk (2 bar) opgeslagen in een tin en als deze eenmaal is geopend, verliezen ze geleidelijk hun druk over de tijd. Hierdoor is er in vergelijking met drukloze ballen sneller sprake van veroudering.