Bestuursreglement Alcoholgebruik

TV Riel Bestuursreglement

Algemene bepalingen
Artikel 1: Begripsbepalingen

a) Alcoholhoudende dranken:

Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met minder dan 15% maar meer dan 0,5% alcohol.
Sterke drank: gedistilleerd met 15% alcohol of meer.

b) Toegelaten horeca-activiteiten:

De horeca-activiteiten uitgeoefend door de sportvereniging, niet zijnde: bijeenkomsten die worden gehouden wegens gebeurtenissen in de privésfeer van leden;
bijeenkomsten voor niet-leden;
de verhuur of het ter beschikking stellen door de sportvereniging aan derden van de kantine en / of de inventaris, met name het meubilair en het serviesgoed.

c) Sociale Hygiëne:

Met Sociale Hygiëne wordt bedoeld dat mensen gezond met elkaar omgaan; dat ze rekening houden met elkaars waarden, normen en rollen. In de sportkantine gaat het vooral om kennis van en inzicht in de invloed van alcoholgebruik (en misbruik) en hoe men verantwoord alcoholgebruik in de kantine kan bevorderen. Belangrijk hierbij zijn huis- en gedragsregels en sociale vaardigheden om deze regels uit te dragen en na te leven.

Verder houdt Sociale Hygiëne kennis in van de Drank- en Horecawet en
verwante regelgeving en de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken, van verschillende bedrijfsformules en doelgroepen en van technische, bouwkundige en ruimtelijke voorzieningen van de inrichting.

d) Leidinggevenden:

Het bestuur heeft twee leden aangewezen als leidinggevenden. Zij zijn tenminste 21 jaar oud, in het bezit van de verklaring Sociale Hygiëne en voldoen aan de eisen van zedelijkheid en staan als zodanig vermeld op de vergunning van de vereniging. Zij kunnen de onmiddellijke leiding geven aan de uitoefening van de horeca-werkzaamheden in de sportkantine.

e) Barvrijwilliger:

Een vrijwilliger, die - op tijden dat er alcohol wordt verstrekt -, de barwerkzaamheden in de sportkantine uitvoert. Kwalificatienormen voor barvrijwilligers zijn vastgelegd in artikel 6 van dit bestuursreglement.

 

Artikel 2: Wettelijke bepalingen

Uit oogpunt van verantwoorde alcoholverstrekking dienen de volgende wettelijke bepalingen te worden nageleefd:

  1. Verkoop van alcoholhoudende drank aan personen jonger dan 18 jaar is verboden.

  2. De verstrekker van alcohol dient bij de aspirant-koper de leeftijd vast te stellen, tenzij

    betrokkene onmiskenbaar de vereiste leeftijd heeft bereikt.

  3. Geen alcoholhoudende drank wordt verstrekt als dit leidt tot verstoring van de

    openbare orde, veiligheid of zedelijkheid.

  4. Het is niet toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken aan dronken personen.

  5. Het is verboden personen toe te laten in de kantine die dronken zijn of onder invloed

    zijn van andere psychotrope stoffen.

Artikel 3: Vaststellen en wijzigen

  1. Het bestuur stelt dit bestuursreglement op en legt dit ter vaststelling voor aan de Algemene Ledenvergadering. Wijzigingen van het bestuursreglement kunnen door het bestuur worden gedaan.

  2. Het bestuursreglement moet worden voorgelegd aan de gemeente bij de aanvraag van een nieuwe drank- en horecavergunning. De gemeente toetst het bestuursreglement aan de Drank- en Horecawet. Het bestuursreglement treedt op hetzelfde moment in werking als de ingangsdatum van de af te geven drank- en horecavergunning.

  3. Wijzigingen van het bestuursreglement worden op gelijke wijze getoetst door de gemeente.

  4. Indien een bestuursreglement is vastgesteld zónder de concrete noodzaak een nieuwe drank- en horecavergunning aan te vragen, maar teneinde bepalingen inzake paracommercie vast te leggen wordt het bestuursreglement op gelijke wijze getoetst door de gemeente.

Sociaal Hygiënische bepalingen

Artikel 4: Aanwezigheid

Op de momenten dat in de sportkantine alcoholhoudende drank wordt geschonken, is er altijd ofwel een leidinggevende aanwezig die in het bezit is van de verklaring Sociale Hygiëne ofwel een barvrijwilliger die de verplichte ‘instructie verantwoord alcoholgebruik’ heeft gevolgd.

 


Artikel 5: Huis- en gedragsregels

  1. Het is niet toegestaan zelf meegebrachte alcoholhoudende drank te gebruiken in de kantine of elders op het terrein van de vereniging.

  2. Het is niet toegestaan om in de kantine gekochte alcoholhoudende drank elders (bijvoorbeeld in de kleedkamers) te nuttigen dan in de kantine zelf, bij de tennisbanen of op het terras.

  3. Er wordt geen alcohol geschonken aan:

    • -  Jeugdleiders en andere begeleiders van de jeugd tijdens de uitoefening van

      hun functie;

    • -  Personen die fungeren als chauffeur bij het vervoer van spelers.

  4. Het bestuur wil voorkomen dat personen met meer dan het toegestane promillage alcohol aan het verkeer deelnemen. Op basis daarvan kan de verstrekking van alcoholhoudende drank worden geweigerd.

  5. Leidinggevenden en barvrijwilligers (in de zin van het bepaalde in artikel 1) drinken geen alcohol gedurende hun bardienst.

  6. Prijsacties die het gebruik van alcohol stimuleren, zoals “happy hours”, “meters bier” en “rondjes van de zaak” zijn in de kantine niet toegestaan.

  7. Vanuit het oogpunt van na te streven alcoholmatiging wordt het gebruik van alcoholvrije drank gepromoot, onder andere door die goedkoper aan te bieden dan alcoholhoudende drank.

  8. Agressie en normafwijkend gedrag zijn aanleiding om uit de kantine te worden verwijderd.

Artikel 6: Openingstijden en schenktijden

1. De openingstijden van de kantine zijn: Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 01.00 uur. Zaterdag van 09:00 tot 22:00 uur.
Zondag van 09:00 tot 22:00 uur.

2. Opdevolgendetijdstippenwordtalcoholgeschonken:van15.00totsluitingstijd.

3. Als tijdens de schenktijden van de kantine 25% of meer van de aanwezigen jonger is dan 18 jaar, wordt er geen alcohol geschonken.

Artikel 7: Kwalificatienormen en Instructie “verantwoord alcoholgebruik” voor barvrijwilligers

Voor de barvrijwilligers zijn de volgende kwalificatienormen vastgesteld: Barvrijwilligers

  • -  zijn tenminste 18 jaar oud,

  • -  hebben de instructie “verantwoord alcoholgebruik” gevolgd,

  • -  staan als zodanig bij de vereniging geregistreerd, en

  • -  zijn betrokken bij de vereniging, als lid, dan wel anderszins (bijvoorbeeld als ouder of verzorger van minderjarige verenigingsleden).

 


Artikel 8: Voorlichting

  1. Dit reglement, of in elk geval de schenktijden, de huis- en gedragsregels (artikel 5) en de leeftijdsgrenzen (artikel 2 lid 1) worden goed zichtbaar in de kantine opgehangen.

  2. Het bestuur schenkt aandacht aan publicitaire acties in het kader van verantwoord alcoholgebruik.

  3. Het bestuur onderschrijft de bestaande regelingen omtrent reclame-uitingen voor alcoholhoudende dranken.

Artikel 9: Handhaving, klachtenprocedure en sancties

  1. Conform de bepalingen in de Drank- en Horecawet zijn het bestuur van de vereniging en de leidinggevenden belast met de algemene leiding over de sportkantine. Zij zijn derhalve beiden verantwoordelijk voor de naleving van de wet en dus van dit reglement.

  2. Gegronde klachten over de toepassing van de artikelen 1 tot en met 8 van dit reglement dienen onverwijld ter kennis te worden gebracht van het bestuur van de vereniging.

  3. Uit hoofde van zijn verantwoordelijkheid voor de naleving zal het bestuur bij overtreding van (één van) de regels uit dit reglement ten opzichte van betrokkene(n), zijnde de consument dan wel de verstrekker (leidinggevende of de barvrijwilliger) gebruik maken van zijn sanctiebevoegdheden op grond van de statuten en het huishoudelijk reglement. Het bestuur verifieert de klacht, hoort zo-nodig de klager en treft bij gegrondbevinding van de klacht binnen twee maanden maatregelen om herhaling te voorkomen. Het bestuur brengt het resultaat van de afweging ter kennis van de indiener van de klacht.

  4. Eenieder kan gegronde klachten over de overtreding(en) van de Drank en Horecawet indienen bij de gemeente.


    Jan 2019